Verion nedir ? Ne işer yarar ?
Temmuz 26, 2018
Katarakt Ameliyatı
Temmuz 29, 2020

Katarakt Tedavisi

Kataraktın ilaçla tedavisi yoktur. Kataraktın günümüzdeki tek tedavisi cerrahidir. Katarakt nedeniyle görme keskinliği ve kalitesi azalmış hastalarda yeniden iyi görmenin sağlanması amacıyla katarakt ameliyatı yapılır. Tedavide hastanın bulanıklaşmış merceği yeni bir mercekle değiştirilir.

Katarakt Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Katarakt göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi sonucunda bulanıklaşmasına denir.

Kataraktın sertliğine ve göziçi merceğindeki matlaşmanın yerine göre değişik tipleri vardır. Örneğin merceğin arka yüzünde yer alan kataraktlar hastalarda daha fazla şikayete neden olur ve bu nedenle de daha erken operasyon gerekebilir.

Katarakt Nasıl Anlaşılır?

Katarakt muayene sırasında göz hekimi tarafından saptanır. Bu nedenle her sağlıklı birey düzenli olarak yıllık göz muayenesi olmalıdır.

Katarakt Tedavisi Göz Muayenesi

  • Görme keskinliği ölçülür,
  • Biomikroskopla kataraktın tipi ve derecesi saptanır,
  • Göz bebeği büyütülerek retina tabakası incelenir,
  • Retinanın görülemediği durumlarda göz ultrasonu yapılır,
  • Göz tomografisi ile görme noktası ve görme siniri kontrol edilir,
  • Kornea (gözün ön kısmındaki saydam, bombe kısım) yüzey haritası (topografi) ile göz yüzeyi değerlendirilir,
  • Kornea endotel hücre sayımı (speküler mikroskopi) yapılır.

Lazerle Katarakt Tedavisi

Halen katarakt cerrahisinde yöntem olarak FAKO cerrahisi uygulanmaktadır. Bu yöntem halk arasında “lazerli cerrahi” olarak bilinir. FAKO cerrahi teknikte 2,2 mm’lik küçük bir kesiden girilip, torsiyonel fako enerjisi yöntemi ile kataraktlı mercek eritilerek çıkartılır, yerine katlanan ve çok küçük bir alandan göz içine yerleştirilmek üzere özel tasarlanmış olan lens (mercek) yine özel bir enjektörle yerleştirilir. Kesi küçük olduğundan dikişe gerek duyulmaz.

Lazerle Katarakt Tedavisi başarısında hekimin cerrahi deneyiminin, kullanılan cihaz ve teknolojilerin ve mercek kalitesinin önemi büyüktür. Operasyon hastalarda kataraktın oluşturduğu pusluluk yok olur ve görme keskinliği tamamen normale döner. Sonuçta hasta kataraktlı gözüyle görmesinin ne kadar kötü olduğunun farkına varır.

Katarakt Tedavisinde Femtosaniye Lazer

Femtosaniye Lazer yardımıyla katarakt cerrahisi uygulanırken göz doktoru bilgisayar kontrollü lazer cihazı kullanmaktadır. Cerrahi öncesi yapılan değerlendirmelere göre cihazın kornea üzerinde yapacağı kesilerin şekli, açısı ve ölçüsü bilgisayara yükleniyor. Daha sonra göz merceğinin ön zarının lazer ışınları kullanılarak açılması için gereken veriler ve kataraktın sertliğine göre parçalanması için gerekli değerler de cihaza yükleniyor. Bunlardan sonra göze özel bir mercek uygulanarak, femtolazer uygulaması gerçekleştiriliyor. Günümüzde kullanılan standart fako cerrahisinde ise bu işlem hekim deneyimine bağlı olarak mekanik cihazlar kullanılarak yapılıyor.

Operasyon sonrası hem uzak hem yakın gözlükten aynı anda kurtulmak mümkün mü?

Multifokal lenslerle uygunlanmasıyla mümkün. Bu lensler çok odaklı olup hem yakını hem uzağı net gösterirler. FAKO cerrahisi sırasında gözün içindeki mercek alınarak yerine uzak ve yakını gösterebilen “multifokal lens” olarak adlandırılan bu özel mercekler konulabilmektedir. Bu merceklerde çeşitli halkalar yer alır. Bu halkaların bir kısmı uzağı, bir kısmı da yakını görmeyi sağlar. Hastalar buna çok kısa sürede adapte olarak ameliyat sonrası uzak ve yakın gözlüklerinden kurtularak hem uzağı hem yakını rahatlıkla görür hale gelmektedir.

Her göz için multifokal lenslerin hastaya uygun olup olmadığının operasyon öncesi detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve özel ölçümlerin alınması gerekmektedir: ‘Hastanın mesleği ve aktiviteleri için uzağı mı yoksa yakını mı görmesi önemlidir?’ sorusunun yanıtı ameliyat öncesinde mutlaka bilinmelidir. Ek olarak, mercek seçiminde, hastaların mesleği, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, entelektüel düzeyi çok önemlidir. Hastanın, şeker hastalığı, ileri göz tansiyonu veya retina hastalığı olmaması gerekir. Hasta seçiminde gözbebeği büyüklüğünün uygun olup olmaması da değerlendirilir.

Katarakt Tedavisi Fiyatları

Katarakt tedavisinin fiyatları, kullanılan teknik (lazerli veya lazersiz) veya kullanılan mercek (çok odaklı akıllı lens, astigmat düzeltici torik lens) gibi parametrelere bağlı olarak değişmektedir.

Katarakt Tedavisi Zamanında Yapılmazsa Ne Olur?

Katarakt Ameliyatı zamanında yapılması çok önemlidir. Gecikmiş sert kataraktlarda cerrahi riskleri artmaktadır ve özellikli göziçi mercek (trifokal, trifokal torik, torik, akıllı mercek) takılabilme ihtimali düşmektedir.

Katarakt yaşlı hastalığı olarak görülüyor fakat gençlerde ve hatta bebeklerde de rastlanabiliyor!

Katarakt, genel olarak orta yaş ve üstü kişilerde görülen bir göz hastalığıdır. Ancak yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda doğumsal olarak görülebilir. Ayrıca şeker hastalarında, böbrek hastalarında, uzun süre kortizonlu ilaç kullananlarda katarakt daha erken ortaya çıkabilir. Göze gelen bir darbe sonrası da katarakt görülebilir.

Kataraktın yol açtığı görme bozukluğu hastanın yaşam kalitesini bozuyorsa cerrahi planlanması uygun olur. Uygun hasta seçimi, cerrahi teknik, hekimin tecrübesi ve doğru mercek seçimiyle yapılacak bu operasyonlarda yüksek oranda başarı sağlanır.

Katarakttan Nasıl Korunulur?

Katarakt yaş ilerledikçe her insanda az ya da çok oluşur. Ultraviyole ışınlarından koruyan iyi bir güneş gözlüğü takmak katarakt gelişimini yavaşlatabilir. Ayrıca sağlıklı beslenmek ve kan şekerinin düzenli olması katarakt gelişimini önleyebilir veya oluşumunu geciktirebilir.