Keratokonus Nedir

Glokomda By-pass Tedavisi ve Stentler
Ağustos 12, 2014
Kurugöz Nedir
Ağustos 12, 2014

Gözün en ön kısmında yer alan saydam tabaka olan korneanın ilerleyici incelme ve sivrileşmeye giden, sebebi bilinmeyen bir hastalığıdır. Toplumda görülme sıklığı 1 / 2000’dir. Genetik yatkınlığın yanında özellikle çocukluk çağında vernal (bahar) konjuktiviti geçirenve gözünü ovuşturarak kaşıyan çocuklarda keratokonus görülme sıklığı fazladır.

Gizli Keratokonus

Gizli Keratokonus bulunan hastalarda;
• Miyop astigmat değerlerinin gitgide artması,
• Gözlükle de görme keskinliğinde artmama durumlarında keratokonus açısından sorgulanmaları gerekir.

Gizli keratokonusu olan hastaların durumu genellikle göz tembelliği olarak değerlendirilebilir ve klinik olarak yanıltıcı olabilirler. Ancak korneal topografi tetkiki tanıya yardımcı olabilir. Bazı keratokonuslu olgularda korneal dikleşme, kornea transplantasyonu (nakli) gerektirecek kadar hızlı seyredebilir. Keratokonus genellikle ergenlik döneminde başlayarak 20 – 40 yaşlar arasında ilerleme gösterir. 40 yaşından sonra çoğu olguda durağanlık gösterir.

Keratokonus nasıl tedavi edilir ?

Keratokonus tedavisinin hastalığın aşamasına bağlı olan tedavi şekilleri vardır. Bunlar,
• Kontakt Lens uygulaması, (Sert lens, yarı sert lens)
• Kornea içi halka,
• UV Crosslinking,
• Kornea nakli (Keratoplasti) olarak sayılabilir.

Kontakt Lens uygulaması
Keratokonusta yarı sert tipte kontakt lens ile iyi bir görme elde edilebilir. Ancak hastanın kontakt lens kullanmaya istekli ve bulunduğu ortamın hijyenik koşullarının uygun olması gerekir. Bu şartlar altında kornea – kontakt lens uyumu sağlanırsa hasta uzun yıllar boyunca bu şekilde hayatını sürdürür.

Kornea içi halka tedavisi
Kontakt lens kullanamayan ya da gözüne kontakt lens uymayan hastalarda ve keratokonusun ileri döneminde değilseler kornea içi halka uygulaması iyi bir alternatiftir.

UV Crosslinking tedavisi
Yukarıda bahsedilen tedaviler arasında göze dokunulmadan sadece ışın gönderilerek uygulanan tek tedavi yöntemi crosslinking tedavisidir. Keratokonus hastalarında incelmiş ve dışbükeyliği artmış kornea tabakasına, riboflavin damlatıldıktan sonra yaklaşık yarım saat – 1 saat kadar UV-A ışını gönderilir. Bu tedavi sonrasında kornea tabakası güçlendirilir. Gözlük numarasında artma şikayeti ile başvuran keratokonus hastalarında, crosslinking sonrasında artmanın durması yanında, varolan numaralarında da azalma olması da beklenir.

Kornea Nakli (Keratoplasti)
Keratokonus hastalığının son döneminde başvurulan tedavi yöntemi kornea nakli yani keratoplastidir. Keratoplasti; Halk arasında göz nakli olarak da bilinen, ama esas olarak gözün yalnızca çeşitli hastalıklar sonucu bozulmuş olan en ön saydam tabakasının sağlıklı doku ile değiştirildiği cerrahi bir işlemdir.