Lazer Ameliyatı

Kırma – Odaklanma Kusurları
Ağustos 12, 2014
Kimler Lazer olabilir
Ağustos 12, 2014

Lazer Göz Ameliyatı
Fakik göz içi lens operasyonuLazer teknolojisi göz hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Farklı göz hastalıkları için farklı lazer teknolojileri kullanılır. Halk arasında sıklıkla “lazerle gözlükten kurtulma” ameliyatı veya “göz çizdirme” olarak bilinen operasyonlar excimer lazer kullanılarak yapılan lazer göz tedavileridir.

Excimer lazer kullanılarak miyop (video), hipermetrop veya astigmat tedavisi (video) yapılabilir. Lasik, excimer lazer kullanılarak yapılan lazerle gözlük ve kontakt lenslerden kurtulma operasyonları arasında en sık uygulanan ve en konforlu tedavidir. Lasik operasyonunun bu kadar popüler olmasının nedeni tamamen ağrısız bir operasyon olması ve çok hızlı bir şekilde gözlüksüz görebilmeyi sağlamasıdır.

Lasik tedavisinde göz damla ile uyuşturulur ve gözün en dışındaki şeffaf doku olan kornea tabakasının yüzeyinden flep adı verilen ince bir tabaka kaldırılır, mevcut gözlük kusuru lazer ışını ile kornea tabakası yeniden şekillendirilerek düzeltilir ve flep tekrar eski yerine yerleştirilir. Operasyon sonrası bu bölge dikişsiz bir şekilde kendiliğinden iyileşir.

AllegrettoLasik tekniğiyle yapılan lazer göz ameliyatı sonrasında gözlerde hafif bir batma – sulanma olabilir ve bu durum 2 – 3 saat kadar sürer. Operasyondan sonra enfeksiyondan korunmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için birkaç göz damlası kullanılması gerekmektedir. Rahat bir uykuyu takiben, başarılı lasik tedavisi geçiren hastalar, yıllar boyunca hasret kaldıkları “uyanınca etrafı gözlüsüz net görme” konforuna kavuşurlar. Lasik tedavisi sonrasında ertesi gün çalışabilir, okula gidebilir ve normal yaşantılarına dönebilirler.

WavefrontLazer göz ameliyatı ile gözlükten kurtulma operasyonlarında diğer alternatif “Yüzey tedavisi” (PRK, LASEK) teknikleridir. Bu tekniklerde de kullanılan lazer yine aynı excimer lazerdir. Yüzey tedavilerinde lasik tedavisinden farklı olarak bir flep oluşturulmaz ve epitel hücrelerinin temizlenmesini takiben lazer tedavisi ile gerekli düzeltme direkt kornea yüzeyine yapılır. Bu teknik genellikle kornea dokusu ince olan hastalarda tercih edilir. Yüzey tedavileri, lasik tedavisinden farklı olarak bir – iki gün gözde ağrı yapabilir ve görme bulanıklığının düzelmesi birkaç hafta sürer.