Multifokal IOL
Multifokal (çok odaklı) göz içi lensleri, farklı mesafelere odaklanabilen iç yapısıyla günlük aktivitelerde (araba kullanmak, tv – sinema izlemek, spor – alışveriş yapmak, gazete – kitap okumak ve bilgisayar monitöründe çalışmak gibi) gözlükten bağımsız bir hayat sağlayabilmektedir.
Multifokal göz içi lensleri kimlere uygulanabilir?
– Başlangıç – ileri seviye kataraktı olan ve birlikte sarı nokta hastalığı (maküla hastalıkları) veya ağır glokom (video) gibi görüşü etkileyebilecek ek diğer göz hastalıkları olmayan kişiler.
– 55 yaşından sonra yakın – uzak gözlük takmak istemeyen ve en fazla 0.75 derece >astigmatı (video) olanlar.
Hipermetrop nedeniyle uzak gözlüğü ve ek olarak yakın gözlüğü olan 55 yaşının üzerindeki kişiler.
– 45 yaşından büyük yüksek miyop kişiler.
Multifokal lens implantlarıya ilgili dikkat edilmesi gereken konular
– Multifokal göz içi lensleri uzak görüşü gözlüksüz mükemmel olan kişiler için uygun olmayabilir.
– Multifokal göz içi lenslerinden en verimli sonucun alınabilmesi için operasyon öncesi kişiye özel lens parametresi ölçümlerinin dikkatli yapılması ve cerrahinin kusursuz uygulanması gerekir.
– Cerrahi öncesi 0.75 dereceden fazla astigmatı olanlara multifokal torik lens cerrahisi önerilir.
– Gözün doğal merceğinin yapısıyla ilgili olarak (lens zonül ve kapsülündeki zayıflık gibi), her göze multifokal IOL uygulanamayabilir.
– Multifokal göz içi lens implantları gözlükten bağımsız bir hayat için tasarlanmıştır, bazı hastalarda yeni görüşe adaptasyon 4 – 6 hafta kadar sürebilir.
– Yakın – uzak gözlükten kurtulma ile ilgili olarak hasta beklentileri gerçekçi olmalıdır. Bu cerrahiden mutlu olabilecek kişiler, doktorun cerrahi ve uyguladığı lensle ilgili tecrübesi doğrultusunda hastalarının kişiliklerini dikkatli değerlendirmesiyle seçilebilir. (obsessif karakterli ve aşırı mükemmeliyetçi kişiler cerrahi sonuç ve lensin performansından mutlu olmayabilir)